LEONORA CARRINGTON
I UNDERJORDEN: LILLE FRANCIS & DÄR NERE
183 sidor, inbunden
160:- inkl frakt

Som 20-åring rymde Leonora Carrington från England tillsammans med den 26 år äldre surrealistkonst­nären Max Ernst. Deras lika tumultartade som inspirerande liv på den franska landsbygden ligger till grund för de två självbiografiska berättel­serna i I underjorden.

Läs mer här.

NELLY KAPLAN
SINNENAS BRUNN
157 sidor, inbunden
160:- inkl frakt

"En doft av djungel tränger in i mitt blod. Det är inte en park jag är i nu längre. Jag känner att jag håller på att förändras, min päls får fläckar, mina ögon blir grymma, mina händer blir besynnerligt förvrängda och börjar riva sönder hans axlar."

Läs mer här.

ANDRÉ BRETON
SURREALISMENS MANIFEST
255 sidor, trådhäftad
160:- inkl frakt

”Jag tror på en framtida upplösning av dessa två till synes så oförenliga tillstånd, drömmen och verkligheten, i ett slags absolut verklighet, i vad man skulle kunna kalla en öververklighet, en surrealitet.”

Läs mer här.

AMOS TUTUOLA
MITT LIV I SPÖKENAS BUSH
178 sidor, trådhäftad
150:- inkl frakt

Nigerianske Amos Tutuola (1920-1997) tillhör den afrikanska litteraturens mest inflytelserika författare. Berättaren i hans andra roman Mitt liv i spökenas bush förirrar sig in i bushen som sjuårig pojke. Först när det är för sent att vända tillbaka förstår han att han i själva verket har trätt in i spökenas bush, en plats där enbart de döda är välkomna. I sina försök att hitta tillbaka till de levandes värld vandrar han från spökstad till spökstad. På vägen träffar han på den ena oförglömliga karaktären efter den andra: stinkspöket, den blixtögda modern, super­kvinnan.

Läs mer här.

MAX ERNST
PARAMYTER
39 sidor, trådhäftad
80:- inkl frakt

Max Ernst (1891-1976) var en av surrealismens och 1900-talets mest rastlöst experimenterande konstnärer. Men Ernst nöjde sig inte med att ständigt förnya bildkonsten - han skrev också, bland annat lyrik. Dikterna och collagen i Paramyter kom till i slutet av 40-talet när Ernst levde i öknen i Sedona, Arizona tillsammans med Dorothea Tanning.

Läs mer här.

RIKKI DUCORNET
FOSFOR I DRÖMLANDET
216 sidor, trådhäft
150:- inkl frakt

På den lilla karibiska ön Fågellandet bor den utfattige poeten och uppfinnaren Fosfor. Han är klumpfotad och vindögd och hopplöst olyckligt förälskad, men har lyckats uppfinna en primitiv kamera som tar tredimensionella bilder - trots att det är 1600-tal. Snart vandrar han omkring på ön som en del av ett märkligt sällskap, som ska dokumentera djur, natur och människor på uppdrag av den ondsinte kolonisatören Fantasma. Medan Fosfor längtar efter sin älskade avslöjas både underbara och fasansfulla händelser i öns historia, och uppdraget visar sig bli ett överrumplande äventyr.

Läs mer här.

JOYCE MANSOUR
JULIUS CAESAR
71 sidor, trådhäftad
120:- inkl frakt

Tvillingarna föds i Sodom och det första de gör är att svära på att de ska dricka allt blod i världen. Berget där de bor är lika stort som Frankrike. Här får gardinerna erektion och sperma rinner utmed gatorna, medan tvillingarna bevisar sin kärlek till Gud genom ständiga hädelser. Mitt i alltihop vaggar deras feta amma Julius Caesar fram, otillfredsställd och försummad. Joyce Mansours egensinniga fantasi får hela världen i Julius Caesar att sjuda av överrumplande erotik.

Läs mer här.

WILLIAM S. BURROUGHS
SLUMPENS SPÖKE
86 sidor, inbunden
140:- inkl frakt

Piraten och frihetskämpen kapten Mission vandrar djupt in i Madagaskars djungler. Han är på jakt efter en sägenomspunnen lemurart, men konfronteras i stället med mänsklighetens otäcka innersta väsen. Apokalypsens portar öppnas på vid gavel och snart har hela planeten drabbats av en rad fasansfulla farsoter. Slumpens spöke är ett burleskt och svart humoristiskt äventyr där konsekvenserna av mänsklighetens dårskaper dras till sin spets.

Läs mer här.

ANAÏS NIN
INCESTENS HUS
61 sidor, trådhäftad
100:- inkl frakt

Anaïs Nins skönlitterära debut Incestens hus gavs ut 1936. Berättelsen är ett resultat av samma omvälvande tid som framställs i de berömda dagböckerna, men här får hennes drömmar och mardrömmar litterärt liv genom poetiskt slående bilder. Sexuella bryderier, sönderslitande ångest och en påträngande känsla av ett splittrat jag - allt skildras med ett lika underskönt som passionerat språk.

Läs mer här.

ROLAND TOPOR
HYRESGÄSTEN
165 sidor, inbunden
160:- inkl frakt

När den anonyme kontorsarbetaren Trelkovsky flyttar in i en ny lägenhet har han ingen aning om vilken mardröm som väntar honom. Den förra hyresgästen Simone Choule begick självmord genom att kasta sig ut genom ett fönster, något som inom kort visar sig bara vara en av många underliga företeelser som äger rum i det dystra huset. De överkänsliga grannarna försitter inga tillfällen att trakassera den timide Trelkovsky, som i sin tur märker hur han blir mer och mer besatt av den förra hyres­gästen och hennes kusliga öde. Plötsligt inser han att han sakta men säkert håller på att förvandlas till en kopia av henne. Snart tycks han vara offer för en märklig konspiration med syfte att utplåna hans identitet. Färden in i fasans labyrint blir bara värre och värre.

Läs mer här.

DOROTHEA TANNING
AVGRUND
150 sidor, trådhäft.
140:- inkl frakt

På det gotiska residenset Windcote långt inne i Arizonas öken huserar Raoul Meridian, en oformlig bjässe till man, vars underjordiska kontakter har gjort hans hem till samlingsplats för avdankade skådespelare, skumma affärsmän och sköna kvinnor. Alla blir de på något sätt indragna i hans skeva värld och de perverterade skeenden som äger rum i hans laboratorium. Där bor också hans dotter Destina, som har ett lejon till bästa vän och tvingas dela våning med den sinnesslöa guvernanten Nelly. När den unga, äventyrshungrande Nadine och hennes vilsne fästman Albert kommer till Windcote en helg börjar tillvaron förändras för dem alla. I natten dras de till avgrundens rand och tvingas konfrontera sina innersta begär.

Läs mer här.

HUGH SYKES DAVIES
PETRONIUS
111 sidor, häftad
120:- inkl frakt

I ett landskap som kryllar av liv och svämmar över av oväntade händelser travar Petronius fram. En dåre stiger upp ur en nertrampad svamp, en rasande make förföljs av sin mördade frus hämndlystna tarmar och ett par jättar skvallrar högljutt i klipporna. Petronius skådar mycket, men fortsätter storögt sin färd till varje pris.

Läs mer här.

LEONORA CARRINGTON
HÖRLUREN
199 sidor, häftad
120:- inkl frakt

Marian Leatherby är 92 år gammal och i ofrivillig exil i Mexico. Hon drömmer mest av allt om att få åka till Lappland, men blir placerad på ålderdomshem av sin illasinnade familj. Väl där dras hon in i en labyrint av underliga händelser. Bland predikande psykologer, mordiska damer och en mystisk nunna som blinkar åt henne från en gammal oljemålning börjar Marian att göra uppror mot allt som har fängslat henne. Medan jorden går in i en ny istid får hon och hennes åldrade vänner uppleva ett hisnande, magiskt äventyr fullspäckat av fantastik, egensinnig mytologi och bitsk humor.

Läs mer här.

RIKKI DUCORNET
FLÄCKEN
235 sidor, häftad
120:- inkl frakt

Fläcken är den vilt vindlande berättelsen om den unga flickan Charlotte, som föds med ett stort födelsemärke i form av en hare på kinden. Hennes strängt kristna faster ser det som ett Satans märke och Charlotte växer upp i det religiösa förtryckets skugga. Men i den lilla byn där hon bor finns även Exorcisten - en tvivelaktig figur med mer obskyra herrar - och ett kloster fullt av liderliga nunnor. Redan från födseln är Charlotte indragen i en kamp mellan dessa läger om vem hennes kropp och själ ska tjäna.

Läs mer här.

KARL SMUTS
DEN HÅRIGA SPEGELN
71 sidor, häftad
SLUTSÅLD

Karl Smuts texter är som grottmålningar. De öppnar upp nya världar som framstår som främmande och bisarra, men ändå tycks oss märkligt bekanta. Människan möter det inneboende djuret och blir överrumplad, det hejdlösa skrattet rungar ljudligt i hjärnans mest labyrintiska irrvägar och världen blir en kanske alltför avslöjande skräck- och skrattspegel.

Läs mer här.

ALFRED JARRY
ÖVERMANNEN
118 sidor, häftad
80:- inkl frakt

"Kärleksakten är en handling utan betydelse, eftersom man kan upprepa den i oändlighet.”

Med de orden inleder den excentriske gentlemannen André Marcueil Alfred Jarrys roman Övermannen. Cykling, alkohol och introduktionen av en mystisk indier är några av leden i hans bevisande av sin tes. Sex möter mekanik och människan blir maskin i Marcueils kamp för genomförandet av övermänsklighetens yttersta bedrift: att utföra kärleksakten 82 gånger på ett dygn.

Läs mer här.